YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Zeytin üreticisine 'İnciri koruyalım' uyarısı

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salih Çalı, Bursa tarımının...

Zeytin üreticisine 'İnciri koruyalım' uyarısı

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salih Çalı, Bursa tarımının gözde meyvelerinden birisi haline gelen Bursa Siyah İnciri ile ilgili zeytin üreticisini uyardı. Dr. Çalı, zeytinde ilaçlama sezonuna girilirken üreticilerin, ilaçlama konusunda hassas davranmalarını ve zeytine yakın yerlerde yetiştirilen incir ağaçlarına zirai ilaç bulaştırılmamasına azami dikkat göstermelerini istedi.
İhracati 5 Eylül’de başlayan Bursa Siyah İnciri’nde geçen yıl yakalanan 27 milyon dolarlık ihracatı bu sene daha üst seviyelere taşımak istediklerini kaydeden Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salih Çalı, Bursa’da incir bahçeleri ve zeytinliklerin genellikle yan yana bulunduğunu hatırlatarak, “Zeytinliklerin ilaçlanması sırasında kontrolsüz davranılması büyük emeklerle ihracatta ciddi başarılar sağlayan Bursa Siyahı’nı olumsuz etkileyebilir. Bursa Siyah İnciri’nin dünyada yakalamış olduğu marka değerini korumak için zeytin üreticilerimiz büyük gayret göstermeli. İlaçlama konusunda hem miktar hem de kullanım biçimine dikkat etmeliler.” dedi.

ETHEPHON’A VE İLAC BULASMALARİNA DİKKAT
Meyvenin erken olgunlaşmasını sağlayan, ancak ürünün kalitesini düşürerek, birkaç yıl içinde ağacın kurumasına yol açan, ihracatın da korkulu rüyası olan ‘ethephon’ etkili maddesinin kullanımının engellenmesiyle elde edilen başarı sayesinde, ürünün bu yıl çok kaliteli olduğu müjdesini veren Çalı, bu yılki kesim tarihlerinde hava koşulları nedeniyle 15-20 günlük gecikmenin yaşandığı bilgisini verdi.
2010 yılında ilan ettikleri “İhracatta Bursa Siyah İnciri yılı” nedeniyle, geçen yıl büyük başarı elde ettiklerini kaydeden Dr. Çalı, bu başarının olumlu sonuçlarını bu yıl da aldıklarını ve ihracatın geçen yılı gölgede bırakacağına inandığını ifade etti. Çalı, meyvenin güvenli, kaliteli olarak yetiştirilmesinin ihracatın sürdürülebilirliği ve müşteri memnuniyeti açısından da son derece önemli olduğunu hatırlattı.
Dünyanın en kaliteli inciri olarak kabul edilen Bursa Siyah İnciri’nin ihracatı sırasında, sadece incir üreticilerinin değil, özellikle zeytincilerin de dikkat göstermeleri gerektiğini vurgulayan UYMSİB Başkanı Dr. Çalı, “Çünkü kentimizde incir bahçeleri ve zeytinlikler genellikle yan yana bulunuyor. Zeytin üreticilerimiz ilaçlama sırasında, incir ağaçlarına ve meyvelerine çok dikkat etmeliler. Gerekirse incir ağaçlarının yanındaki zeytin ağaçlarını el aletleri ile kontrollü olarak ilaçlayabilirler. Uzun yıllar emek vererek elde ettiğimiz başarıyı ilaç kalıntısı nedeniyle gölgelememek adına, bu durum hayati önem taşıyor” diye konuştu.
Almanya, Fransa, İngiltere, İsviçre başta olmak üzere AB ülkelerine ihraç edilen Bursa Siyah İnciri, çok sayıda uluslararası market zincirlerinin raflarında kendisine yer buluyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler