Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından düzenlenen “Geçmişten geleceğe zeytin ve zeytinyağı” konulu panel düzenlendi. Büyük ilgi gören panelde, zeytin ve zeytinyağının tarihsel geçmişi, ihracatı, ülkemizdeki durumu ile zeytinyağının laboratuvar analizleri, doğal fermente zeytin üretim teknolojisi ile ilgili geniş bilgi verildi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü’nün ev sahipliğinde Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Konferans Salonu’nda düzenlenen “Geçmişten geleceğe zeytin ve zeytinyağı” konulu panele ilgi çok yüksek oldu. Vali Vekili Hüseyin Eren, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak, Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Dr. Salih Çalı, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ömer Çelik ile çok sayıda kurum müdürü, öğretim üyeleri, STK’lar ve özel sektör temsilcileri katıldı.
Yaklaşık 350 kişinin dinlediği panelde açılış konuşmasını Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Harun Seçkin yaptı. Enstitü Müdürü Seçkin panelin amacının Türkiye’de kaliteli zeytin ve zeytinyağının üretimine katkı sağlamak ve zeytinyağı ihracatını arttırmayı teşvik etmek olduğunu söyledi. Düzenlenen panel ile üniversite, sanayi ve kamunun sağlıklı bir iletişim içinde olmasını sağlamak istediklerini vurgulayan Harun Seçkin, “Ayrıca sektörün sorunlarına yönelik yeni projelerin ortaya çıkmasını arzuluyoruz. Bir süre önce enstitümüzde kurulan ‘Duyusal Analiz Laboratuvarını’ da tanıtmış olduk. Üreticilerimize coğrafi işaretin ve duyusal analizlerin önemini anlatmayı da istedik” dedi. Seçkin konuşmasında kurumlarının zeytincilik sektörünün ihtiyacı olan her konuda proje yapmaya hazır olduklarını da sözlerine ekledi.
Harun Seçkin’in açış konuşmasının ardından panele geçildi. Panele konuşmacı olarak; Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Ali Nedim Güreli, Ulusal Zeytin ve Zeytin Yağı Konseyi Başkanı Mustafa Tan, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdülhalik Bakır, Marmara birlik Ar-Ge Müdür Yardımcısı Mustafa Fındık, Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü’nden Ziraat Yük. Mühendisi Dr. Kader Çetin katıldılar. Konuşmacılar panelde yaptıkları konuşmalarda, Türkiye’de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından zeytine verilen desteğin arttığına dikkat çektiler. Böylece Türkiye’deki zeytin ağacı sayısının, buna bağlı olarak da zeytin üretimin arttığını belittiler. Panelistler bu gelişmeler sonucunda zeytinyağı üretiminin ve ihracatının arttığına da dikkat çektiler. Panel konuşmacıları gelinen noktanın başarılı olduğu ancak bir mevzuat değişikliği ile zeytin tarımı yapılan arazilerin miras yoluyla parçalanmasının önüne geçilmesi gerektiğini de vurguladılar.
Panelin sonunda ise zeytin ve zeytinyağı sektöründe 50 yıl ve üzeri hizmet veren firmalara teşekkür plaketi verildi. Plaketler Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ömer Çelik ile Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Harun Seçkin tarafından verildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz