HABER

Zeytinlik düzenlemesiyle ilgili son dakika gelişmesi

İçerik devam ediyor
İçerik devam ediyor

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, zeytinlik düzenlemesinin komisyona çekileceğini açıkladı. Elitaş, zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasına izin verilmesine olanak sağlayan düzenlemenin komisyonda tekrar görüşüleceğini belirtti. Tartışmalara konu olan ve kamuoyunda zeytin tasarısı olarak bilinen yasal düzenlemeye, bugün de MHP'den tepki gelmiş ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kenan Tanrıkulu "Tasarı geçerse kırmızı et gibi zeytin de ithal ederiz" ifadesini kullanmıştı.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, "Zeytinlikle ilgili maddeyi komisyona çekiyoruz." açıklamasında bulundu.

Zeytinliklerle ilgili düzenlemede değişiklik hamlesi geldi. Kamuoyunda tartışmalara neden olan tasarının zeytinliklerle ilgili maddeleri Komisyona geri çekilecek.

Üretim paketinin sanayinin önündeki engelleri aşan, organize sanayi bölgelerindeki emlak vergisini aşağı indiren bir düzenleme olduğunu belirten Elitaş, bu düzenlemenin haksız şekilde köpürtülüp zeytin yasası haline getirildiğini aktardı.

DÜZENLEME KOMİSYONDA YENİDEN GÖRÜŞÜLECEK

Mustafa Elitaş, "Üretim paketinin ikinci maddesi olan zeytinlikle ilgili düzenlemeyi komisyona çekeceğiz. Birinci maddesi ikinci maddesi zeytinlikle ilgili düzenleme o madde komisyona geri çekilecek. Tarım, Sanayi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın görüşleri alındıktan sonra en uygun en doğru düzenlemenin yapılmasını arzu ediyoruz. İçtüzük 88'e göre komisyon o maddeyi yeniden görüşecek ya aynen kabul edebilir ya da komisyon değiştirerek kabul edebilir." ifadelerini kullandı.

7’NCİ KEZ GÜNDEME GELDİ

Geçtiğimiz hafta zeytinlik düzenlemesi AKP hükümetleri tarihinde 7’nci kez gündeme getirilmiş, OHAL sürecinde gerçekleştirilen bu hamle birçok çevre tarafından ‘fırsatçılık’ olarak nitelendirilmişti.

ZEYTİN TASARISINA MHP'DEN DE TEPKİ GELDİ

TBMM Genel Kurulu´nda görüşülen bugün oylanarak kabul edilmesi beklenen zeytincilik tasarısı, üretici örgütlerinden gelen tepkiler üzerine haftaya ertelenirken, komisiyonda yer alan MHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kenan Tanrıkulu, “Eğer tasarıdaki bu düzenleme çekilmezse diğer ana temel besin maddelerini örneğin kırmızı eti ithal ettiğimiz gibi zeytin ve zeytinyağını da ithal eder duruma düşebiliriz” dedi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kenan Tanrıkulu, zeytin konusunda tüm ülke ayağa kalkmışken, iktidardan bu konudaki ısrarının perde arkasını kamuoyuyla paylaşmasını isteyerek, şunları söyledi: “Üretimi artıracağı iddiasında olan tasarı, bu hali ile zeytinlikleri, meraları, kıyıların talan edilmesine yol açabilecek, üretim dostu olmayan düzenlemeler içeriyor. 3573 Sayılı Zeytincilik Yasası’nın 20’nci maddesinin değiştirilmesi teklifi AKP döneminde 6 kez getirilmiş ancak TBMM’de reddedilmiş ve 7’nci kez gündeme gelmiştir. Görünmediğini ve hissedilmediğini zanneden bir güç bu maddenin değişmesi için yıllardır çaba göstermiş ve Komisyon görüşmeleri sırasında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın elini kolunu bağladı. Zeytincilik ile ilgili maddelerin Komisyon görüşmeleri sırasında zeytinciliğin geleceğini baltalayacak söz konusu düzenlemelerin tasarı metninden çıkarılması için vermiş olduğumuz önergeler ve ısrarlı tutumuz karşısında Bakanlık geri adım atmak zorunda kaldı. Bu kapsamda; Tasarı’nın 2’nci ve 3’üncü maddesi, önergelerimiz ve girişimlerimiz neticesinde tasarı metninden çıkarıldı. Zeytin konusunda tüm ülke ayağa kalkmışken, iktidarın bu konudaki ısrarının perde arkasının kamuoyuyla paylaşılması gerekir.”

“BU DÜZENLEMENİN TBMM’DEN GEÇMESİNİ BEKLEMEYİN”

Tanrıkulu, zeytincilikle ilgili diğer maddelerin tasarıdan çıkarılmasına yönelik önergemiz ve ısrarlarının Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nı baskı altında tutan güç ve iktidar milletvekillerinin Komisyon’daki sayısal çoğunluğu ile kabul görmediğini öne sürerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bakanlık Komisyon görüşmeleri sırasında ara isteyerek, bu düzenlemeyi geçireceklerini ifade etmiştir. Bakanlığın bu inatçı tutumu karşısında; girişimlerimiz sonunda Zeytincilik Yasası’nın 20’nci maddesinde yer alan Zeytinlik Sahaları Koruma Kurulu’nda, hiç olmazsa Kurulun kurulduğu ildeki ticaret borsası, yoksa ticaret ve sanayi odası veya ticaret odası, zeytin ve zeytinyağı ihracatçı birliği temsilcisinin de yer alması sağlandı. Kamu yararı gözetilerek kurul tarafından zeytinlik alanından çıkarılan yerlere konut, konaklama ve turistik tesis yapılması da yine Komisyon çalışmalarında engellendi. Zeytin üreticisinin ağzına böylece bir parmak bal çaldığını zannedenler, bu düzenlemenin TBMM’den geçebileceğini beklemesin. Eğer tasarıdaki bu düzenleme çekilmezse diğer ana temel besin maddelerini örneğin kırmızı eti ithal ettiğimiz gibi zeytin ve zeytinyağını da ithal eder duruma düşebiliriz ve bu noktada da geri dönüşü olmayan noktaya gelmiş oluruz.”

'ZEYTİN YASA TASARISI GERİ ÇEKİLSİN'

Galatasaray Meydanı’nda, toplanan bir grup çevreci zeytinlik alanlarına maden ve sanayi yatırımı yapılabilmesinin önünü açan yasa tasarısını protesto ederek “Zeytin yasa tasarısı geri çekilsin” diye slogan attı. Bu sırada çevrede yoğun güvenlik önlemi alındı. Polis üst araması yaptığı topluluğun , demir bariyerlerle çevrelenmiş alanda basın açıklaması yapmasına izin verdi. Kuzey Ormanları Savunması adı altında bir araya gelen yaklaşık 40 kişi, saat 14.00’de düzenlediği basın açıklaması sırasında, “Zeytinlikleri talan yasasına geçit yok”, “Zeytin ağacını savun”, “Zeytin ağacına düşman, bu yasayı geri çekin” yazılı dövizler açtı.

Basın açıklamasını okuyan Kuzey Ormanları Savunması’ndan Selma Kanbur; “Sermayedarların projelerine yol vermek için topraklarımızın geleceğini karartarak, zeytincilikle geçinen aileleri işsizliğe mahkum edecek hiçbir yasa kabul edilemez. Madencilik faaliyeti yürüten şirketlerin sanayi çalışmaları adı altında bu yasayı kullanarak zeytinlik arazilerin altını oymasına izin verilemez. 3 yıl önce Soma’nın Yırca Köyü’nde bir gecede 6 bin zeytin ağacının katledilmesi gibi uygulamaların yasal hale gelmesi kabul edilemez. Kıyılara, meralara, zeytinlikler üzerine enerji aç gözlülüğü doysun diye enerji santralleri yapılamaz. Zeytincilik Yasası’nı 7’inci kez gündeme getirmek OHAL fırsatçılığıdır. Kamu yararı adına kamuyu ortadan kaldırmaktır” dedi. (Ajanslar)

En Çok Aranan Haberler