YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Zeytinyağı Ihracatı Hızlı Başladı

Türkiye’nin dünya ikinciliğini hedeflediği zeytinyağı sektörü, 2012-13 ihracat sezonuna başarılı bir giriş yaptı. 1 Kasım-31...

Türkiye’nin dünya ikinciliğini hedeflediği zeytinyağı sektörü, 2012-13 ihracat sezonuna başarılı bir giriş yaptı. 1 Kasım-31 Aralık 2012 döneminde 7 bin 373 ton zeytinyağı ihraç edilerek, 23 milyon 102 bin dolar döviz girdisini sağlandı. Zeytinyağı ihracatındaki artış miktar bazında yüzde 139, değer bazında yüzde 117 oldu.

Sofralık zeytin ihracatı ise yüzde 3’lük gerilemeyle 30 milyon 91 bin dolarda kaldı. Siyah zeytin yüzde 11’lik düşüşle 23 milyon 419 bin 524 dolara gerilerken yeşil zeytin, yüzde 38’lik artışla 6 milyon 571 bin dolara çıktı. Uzun yıllar ihracatta gerileyen sektör, 2012 yılındaki artışı 2013 yılında da sürdüreceğinin sinyallerini verdi. En fazla zeytinyağı ihracatı, 6 milyon 308 bin dolarla ABD’ye yapıldı. Onu Suudi Arabistan, İspanya ve Japonya takip etti. Türkiye, yeni sezonda 61 ülkeye zeytinyağı ihraç etti. Sofralık zeytinde ise 5 milyon 20 bin dolarla ilk sırayı Almanya aldı. Irak, Romanya ve Bulgaristan’a da önemli miktarda ihracat yapıldı.

2013 YILI HEDEFİ 30 BİN TON

İhracat rakamlarını değerlendiren Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli, Türkiye’nin geçen yıllarda 100 bin tona dayanan zeytinyağı ihraç ettiği sezonlar olduğunu hatırlattı. Rakip ülkelerdeki tarım üretimi maliyetlerinin daha düşük olduğunu vurgulayan Güreli, “Başta Avrupa Birliği (AB) olmak üzere diğer ülkelerde üreticilere sağlanan doğrudan desteklerinin ülkemizdeki oranların çok üzerinde seyretmesi, diğer birçok sektörde başlıca pazarımız olan AB’nin zeytinyağında ülkemize uyguladığı korumacı tedbirler kapsamındaki yüksek gümrük vergileri, AB’nin kendisi dışında kalan çoğu rakip üretici ülkelere tanıdığı ancak ülkemize sadece 100 ton için uyguladığı kota tavizinin azlığı ve AB içinde uygulama bulan ancak ülkemizde zeytin ve zeytinyağı için uygulama imkanı tanınmayan Dahilde İşleme Rejimi gibi temel yapısal sıkıntılar nedeniyle ihracatımız, 2010-11 sezonunda 13 bin tona kadar geriledi.” dedi. Geçen sezon 19 bin tona çıkan ihracatın bu yıl 30 bin tona ulaşmasını beklediklerini dile getiren Güreli, yapısal problemlerin çözülmesi halinde Türkiye’nin 100 bin tonu aşan zeytinyağı ihracatına kolaylıkla ulaşacağına işaret etti.

Sofralık zeytin ihracatının miktar bazında düşmediğini ancak değer bazında gerileğini anlatan Birlik Başkanı Güreli, şunları kaydetti: “AB’deki kriz nedeniyle özellikle Yunanistan ve İspanya, sofralık zeytin ihraç fiyatlarında ciddi düşüşlere gitti. Bu nedenle ortalama ihraç fiyatları geriledi. Bu da zeytin ihracat rakamlarının azalmasına yol açtı. Türk zeytin ve zeytinyağı üreticisinin diğer ülkelerdeki üreticilerle rekabet edebilmesi için dane zeytine kilo başına 25 kuruş, zeytinyağına ise 1 lira prim verilmesi gerekiyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler