Türkçe dünyadaki en zengin kelime dağarcığına sahip dillerden biri olarak kabul edilmiştir. Farklı ülkelere ait dillerden kelimeleri kabul etmesi, bu kelimeleri zamanla aldıkları eklerle ya da söyleniş biçimleri ile değiştirerek ve dönüştürerek Türkçeleştirmesi bu zenginliğin bir nedenidir. Bir başka sebep de birden fazla kelimenin bir araya gelerek oluşturduğu, birleşik türde ve farklı anlamlara karşılık gelen kelimeler, fiiller ve sıfatlardır.
Zeytinyağı kelimesi iki farklı kelimenin bir araya gelmesi ile oluşan ve farklı bir anlama karşılık gelen birleşik türde bir kelimedir. Bu durum da bu kelime için farklı bir Türkçe yazım kuralının uygulanması gerektiği anlamına gelir. Birleşik türdeki bir kelime olan zeytinyağı TDK’nin (Türk Dil Kurumu) Türkçe Sözlük sayfasında yer alan tanıma göre zeytinlerin tanelerinden çıkartılan bitkisel bir yağdır. Bu kelime farklı deyim ya da atasözlerinde de kullanılır ve bitişik olarak yazılır.
Zeytinyağı yazımı bitişik olmalıdır. Bunun nedeni Türkçe yazım kurallarıdır. Çünkü bu kurallara göre al üst, yağ gibi kelimeler ile birleşerek kurulan bazı tamlama kelimeler ayrı yazılır anca zeytinyağı kelimesindeki gibi terim özelliği kazanmış olan kelimeler bitişik yazılır. Bu kelime farklı birleşik fiillerde, atasözlerinde ya da deyimlerde de kullanılan bir kelimedir. Hangi anlamda kullanıldığı fark etmeksizin bitişik yazılır. Ayrı yazılması bir yazım hatası olacaktır.
Zeytinyağı doğru yazılışı bitişik yazılmasıdır. Herhangi bir cümle içinde herhangi bir anlamda kullanılabilir. Mecaz ya da asıl anlamlı ile kullanılması fark etmeden her zaman bitişik yazılması doğru olacaktır. İki kelimenin bir araya gelmesi ile artık bir terim niteliği kazandığı için zeytinyağı kelimesi bitişik olarak yazılmalıdır. Türkçe yazım kurallarına göre bu kelimenin ayrı yazılması yanlış olacaktır.