İZMİR (İHA) - Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkan Yardımcısı Nedim Kalpaklıoğlu, Avrupa Birliği ülkelerine, zeytinyağı ihracatının litrede alınan 1.5 Euro'luk telafi edici vergi nedeniyle yapılamadığını söyleyerek, "Litrede kazanılan paranın yüzde 90'ı vergiye gidiyor" dedi.
EBSO Sanayiciler Kulübü'nde gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Nedim Kalpaklıoğlu, dünyada zeytinyağı üretiminde başrol oynayan tek ülkenin 1,5 milyon ton üretimle İspanya olduğunu söyleyerek, "İkinci ülke 680 bin ton üretimle İtalya ve üçüncü sırada da 450 bin tonla Yunanistan var. Biz 3-4 sene önce 4. sıradaydık ama düştük, şu an 30 bin ton üretimden 250 bin ton üretime çıkan Suriye 4. sırada. Tunus ise 5.'liğe yükseldi. Türkiye ne yaptı, 6.'lığa düştü. 150 - 200 bin tonlarla iyi bir oyunca olunmaz, mümkün değil. Türkiye daha yeni yeni kendini tanıtıyor, daha çok ihracat için iyi bir oyuncu olmak lazım. 250 milyon zeytin ağacına ihtiyacımız var. Verimliliğimizi de bu yönde arttırırsak, 500 bin tona çıkabiliriz. Türkiye 2003 yılında 74 bin ton, 2004 yılında 44 bin ton ve 2005 yılında 89 bin ton zeytinyağı ihracatı gerçekleştirdi. En çok ihracat yaptığımız ülke 39 bin tonla İtalya, 20 bin tonla İspanya ve 16 bin tonla ABD. ABD'nin tüketimi her sene yüzde 10 artıyor. Diğer yandan, Japonya ve Kore'ye de daha çok kendimizi tanıtmamız lazım. Ancak AB'ye satamıyoruz çünkü yasak. Litrede 1.5 Euro telafi edici vergi var. Bu mal zaten ne kadar ki.. Yani kazancın yüzde 80-90'ı vergiye gidiyor. Dolayısı ile biz bu ürünü AB ülkelerine satamıyoruz. Bu durumun mutlaka değişmesi lazım" diye konuştu.
SADECE ZEYTİNYAĞINDA VERGİ VAR Türkiye'ye bu konuda destek verilmesi gerektiğini söyleyen Kalpaklıoğlu, "AB büyük bir pazar. İspanya ve İtalya bizden aldığı malları tüketmeden sattığını söylediği için bizden bu şekilde mal alıyor. Diğer ürünlerde böyle bir vergi yoken neden zeytinyağında var. Tunus'un 2004 yılı kotası 50 bin ton ama Türkiye'den gelen zeytinyağına gümrüklerde 'dur' deniyor. İyi niyet çerçevesinde, onların da sıcak yaklaşımı ile bu konunun çözülmesi gerekiyor. AB ülkelerine zeytinyağı ihracatı yaptığımızda satışlarımızı 2 katına çıkarabiliriz. Artık önümüz açılsın istiyoruz. Politikacılar bu yasağı yapmışlar ancak üreticilerin ve işadamlarının bu durumdan haberi yok. Sayın Başbakanımızdan bu konuyla ilgili girişimde bulunmasını istiyoruz. Hükümetin de içinde olduğu hareketle bu olaya dikkat çekmemiz lazım. Belki AB, ileride Türkiye'nin dikeceği zeytin ağacını kısıtlayacak ve belli miktarda üretim yapmamıza izin verecek o nedenle kaybedecek vakit yok" dedi.
Toplantıya katılan Kimya Mühendisleri Odası Ege Şube Başkanı Prof. Dr. Gürel Mişli ve Kimya ve Gıda Teknolojileri Danışmanı Prof. Temel Çakaloz ise ise konu hakkında görüşlerini dile getirdi.