YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Zeytinyağında Düşük Rekolte Ihracatçıyı Sıkıntıya Soktu

İZMİR (AA) - ALİ RIZA KARASU - Geçen sezon 12 ay boyunca ihracat rekoru kıran zeytinyağı, yeni sezona düşük rekolte sıkıntısıyla girdi. 

İZMİR kapsamında ithalata izin verilmesi gerektiğine dikkati çeken Güreli, üreticiyi konuma adına DIR'a izin verilmemesi tezinin doğru olmadığını vurguladı. Zeytinyağının üreticinin elinden hasat dönemi olan kasım-ocak ayları arasında çıktığını, bu dönemde fiyatların zaten piyasa şartlarında olduğunu belirten Güreli, "Ocak ayından sonra yağın fiyatı artınca köylünün eline birşey geçmiyor ki. Parayı başkaları kazanıyor. Amaç üreticiyi korumak ise hasat dönemde DIR yasak olsun. Zeytinyağı üreticinin elinden çıktıktan sonra DIR'ın yasak olması stokçuya yarıyor. Fiyatlar, yağ üreticinin elinden çıktıktan sonra arttığı için 'tarım tefeciliği' denilen bir sistemi doğurdu. Başka meslekten çok sayıda kişi hasat döneminde yağı stokluyor. Doktor, hasat döneminde birkaç bin ton yağ alıyor. Fiyat yükselince satıyor. Bu yolla sermaye artışı yapanlar var" diye konuştu. - Pazarda kalıcı olmak Türkiye'nin son yıllarda dikilen yeni ağaçlarla zeytinyağı rekoltesinin önümüzdeki yıllarda 600 bin tona ulaşmasının öngörüldüğünü kaydeden Güreli, kazanılan pazarların kaybedilmemesi için sürekli tedarikçi olmak gerektiğini ifade ederek, "İhracat pazarlarında rafa girmek çok kolay değil. Rafa giriyorsun ertesi yıl yağ bulamayınca o raftan çıkarsanız sizinle görüşmek için 5 yıl sonrasına randevu veriyorlar. Kutulu ihracat girilen pazarlada kalıcı olmakla artar" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler