İstanbul (AA)- Marmara Üniversitesi Sağlık Eğitimi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Emel Alphan, yanlış beslenme alışkanlarının arttığını belirterek, "Beynin beslenmesi ihmal edildiği için son yıllarda zihinsel engelli çocukların sayısında artış var" dedi.
Prof. Dr. Alphan, otizm, disleksi, down sendromu ve hiperaktivite gibi genetik hastalıkların son yıllarda dünyada ve ülkemizde hızlı bir artış gösterdiğini belirterek, "Aslında bizim genetiğimizde son 20 yıldır herhangi bir değişiklik olmadı. Değişen, çevresel faktörlerden birisi olan beslenme. Modern ülkelerin çoğunda, insanlar daha fazla yiyor ama iyi beslenemiyorlar. Bu değişiklik, besinleri üretip, tüketirken besinlerde oluşturduğumuz bazı besin ögelerindeki kayıplar nedeniyle 'tip B' malnütrisyonu (beslenme yetersizliği) oluşmasına neden oldu" diye konuştu.
"Rafine edilmiş, tüketime hazır, sebze ve meyvelerden yoksun bir gıdayla beslediğimiz çocuklarımızı fiziksel risklere soktuğumuzu artık itiraf etmeliyiz" diyen Prof. Dr. Emel Alphan, şöyle devam etti:
"İhtiyacımız olan 50 besin ögesini besinlerimizle sağlamak zorundayız. Bu besin ögeleri; vitaminler, mineraller, elzem (omega-3 ve omega-6 ) yağ asitleridir. Ne yazık ki modern diyetler, bu besin ögelerinin pek çoğundan yoksundur."
ABD'de yapılan "Ulusal Diyet ve Beslenme" araştırmasında, 2-18 yaş arasındaki çocuklarda vitamin A, çinko ve demirin gereksinimlerden anlamlı derecede düşük olduğunun tespit edildiğine işaret eden Prof. Dr. Alphan, hiperaktif çocuklarda yapılan araştırmalarda beslenme diyetlerine çinko ve demir eklenmesiyle davranışlarda olumlu değişiklikler sağladığını vurguladı.