Bir diyetisyen olarak deneyimlerimden ve birikimimden hareketle sahip olduğum bilgileri basit ve yalın şekilde sizlerle paylaşarak küçük değişiklikler yapmanızı sağlamayı ve diyetle ilgili motivasyonunuzu yükseltmeyi bir misyon olarak belirledim.
Her şey düşüncede başlıyor. Düşünce duyguya, duygu davranışa, davranış alışkanlığa dönüşüyor. Bir bakıyoruz ki alışkanlıklarımız bir örgü halinde karakterimiz haline gelmiş. Karakterimiz de adeta yazgımız olmuş… Gandi’ye atfedilen bu sözler bana da hep ışık tutuyor. Bu nedenle, bir değişim gereği hissettiğimde önce davranışlarıma ve alışkanlıklarıma dikkatle bakıyorum.
Bir eğitimci danışmanın söylediği şu cümle alışkanlıkların değiştirilmesinin zorluğuna dikkat çekiyor: ‘Köklü bir alışkanlığın değişmesi için ortalama 6 ay gerekiyor!’ Yine okuduklarım arasında etkilendiğim şu cümleler de bana hep yol gösterir: ‘Geçmiş duygular ıslak çamaşıra benzer. Verdiği rahatsızlıktan kurtulmak için kurutulması gerekir.’
Sanıyorum zihnimiz hazır. Şimdi gelelim asıl konuya:Sağlıklı kilo yönetimimiz için yeme davranış ve alışkanlıklarımızı gözden geçirmeliyiz.
Özellikle yemek yerken ortaya koyduğumuz bazı yanlış alışkanlıklar, daha fazla yemek yememize ve kilo almamıza daha açık bir deyişle şişmanlamamıza sebep oluyor.
Konuyla ilgili konuştuğum ve gözlediğim çok sayıda insanın yeme davranış ve alışkanlıklarında ortak noktalar olduğu görülüyor.
Ben de bu ortak noktalardan hareketle şu üç maddeye dikkatinizi çekmek istiyorum:
1) Nerede ne yediğinizi bilin!Her zaman masada yani sofrada oturarak yemek yemeyi alışkanlık haline getirin. Ayakta, televizyon karşısında ya da bir işle uğraşırken asla yemek yemeyin. Kontrolü daha kolay kaçırırsınız.
2)Susuzlukla açlığı ayırın!Yemekten önce mutlaka 1-2 bardak su için.
3) Yemeğe başlamadan önce açlık hissinizi akıllıca yönetin. Yemeğe yağdan fakir bir çorba ve/veya salata ile başlayın. Kendinizi çok aç hissediyorsanız salatanızı yedikten yaklaşık 15 dakika sonra sofranızı kurun. Böylece yemeğe başladığınızda tokluk hissiniz oluşmaya başlamış olacaktır.
Unutmayın her şey düşüncede başlıyor!
Diyetisyen Aysen Arıcan
Sorularınız için ayenarican@aysenarican.com
www.aysenarican.com