HABER

Zika virüsü için küresel acil durum ilan edildi

Hamile kadınlara bulaşması durumunda bebeklerin beyin gelişimini engelleyen ve kafalarının normalden küçük kalmasına yol açan Zika virüsü, Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel acil durum ilan edilmesine neden oldu.

Zika virüsü için küresel acil durum ilan edildi

Hamile kadınlara bulaşması durumunda bebeklerin beyin gelişimini engelleyen ve kafalarının normalden küçük kalmasına yol açan Zika virüsü, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından küresel acil durum ilan edilmesine neden oldu.

Altı soruda dünyayı sarsan Zika virüsü

Zika virüsünün ilk tahminlerden çok daha hızlı yayıldığı ve büyük bir salfına dönüşme riskinin bulunduğu ifade edildi.

WHO, Zika'yı binlerce insanın ölümüne yol açan Ebola salgını ile aynı kategoride ele alacağını da duyurdu. Acil durum ilanı, tıbbi yardım ve aşı araştırmalarının hızlandırılmasını sağlayacak.

WHO Başkanı Margeret Chan, özellikle Amerika kıtasında etkin olan Zika salgını için 'olağanüstü bir durum' yorumunu yaptı ve "Latin Amerika'da gözlenen mikrosefali uluslararası bir sorun niteliği taşımaktadır" dedi.

WHO Başkanı, öncelikle hamile kadınlar ile çocuklarını korumaya odaklanacaklarını ifade etti ve virüsün yayılmasını sağlayan sivrisineklere karşı da adım atılacağını açıkladı.

WHO'nun hamile kadınlara iki tavsiyesi oldu:

1. Zika virüsünün görüldüğü ülkelere ziyaretlerin ertelenmesi

2. Virüsün görüldüğü bölgelerde yaşayanların doktor muayenesinden geçmesi ve kendilerini sivrisineklerden koruyacak tedbirler alması

Zika virüsüne karşı bir aşı ya da ilaç bulunmuyor. Sağlık uzmanları, virüsten korunmanın tek yolunun Aedes cinsi sivrisineklere karşı korunmak olduğunu belirtiyor.

WHO, geçen hafta da Zika virüsünün 'patlayıcı bir hızla' yayıldığını belirterek 2016'da virüsün 3 ila 4 milyon kişiye bulaşabileceğini ifade etmişti. Şu ana kadar 20 ülke Zira virüsü vakalarının tespit edildiğini açıkladı.

WHO, Ebola salgını sırasında küresel acil durum ilan etmekte gecikmekle suçlanmıştı.

Virüse yakalananlarda görülen rahatsızlıkların büyük kısmı hafif düzeyde. Az sayıda vakada kısmi felç rapor edilmiş durumda. Virüsün en çok hamile kadınlar ve henüz doğmamış bebekleri için tehlikeli olduğu ifade ediliyor.

Ekim ayından bu yana sadece Brezilya'da 4 bin civarında bebeğin az gelişmiş beyinler ve normalden küçük kafalarla doğduğu belirtilmiş durumda. Sağlık yetkilileri, Brezilya'da doğan bebeklerdeki mikrosefali (küçük kafa) vakalarıyla Zika virüsü arasındaki bir bağlantı olup olmadığını ispat etmenin 6-9 ay alabileceğini kaydetti.

POLİS BASKIN YAPABİLECEK

Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, sağlık yetkililerinin Zika virüsünü yok etmek için ülkedeki tüm binalara girişine izin veren önlem metnini imzaladı. Yeni alınan önlem çerçevesinde, sağlık yetkililerinin Zika virüsünü yayan sivrisineklerin üreme alanlarını temizlemek için, sahipleri olmasa da tüm evlere, kamu ve özel binalara girişine izin verildiği belirtildi.

Aedes türü sivrisineklerin sokması sonucu insana bulaşabilen virüsün önlenmesi amacıyla ayrıca, yetkililerin sivrisineklerin üreme alanı olduğundan şüphelendikleri binalara polisten baskın yapmasını isteyebileceği ifade edildi.

'RIO OLİMPİYATLARI İPTAL EDİLMEYECEK'

Brezilya, Ağustos ayında Rio de Janeiro kentinde düzenlenecek olan Yaz Olimpiyatları'nın Zika virüsü salgını nedeniyle iptali gibi bir olasılığın bulunmadığını açıkladı. Yetkililer, virüsün sporculara ya da hamile olmayan izleyicilere yönelik bir tehdit oluşturmadığını belirtti.

Brezilya Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff'in ofisinden yapılan açıklamada "Brezilya'ya gelecek kişilere, hamile değillerse, virüsün hiçbir risk oluşturmadığını açıklamak zorundayız." denildi.

Rousseff virüsle mücadele kapsamında sağlık görevlilerine, sivrisineklerin üreme ve barınmasına uygun ortam sağlayan, özellikle durgun su bulunan özel mülkleri inceleme yetkisi vermişti. Brezilya'da denetlemeleri yürütmek üzere 200 binden fazla asker görevlendirildi.

31. Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları, 5-21 Ağustos 2016 tarihleri arasında Brezilya'nın ikinci en büyük kenti olan Rio de Janeiro'da düzenlenecek.

ZİKA VİRÜSÜYLE MÜCADELE EDEN SAĞLIK ÇALIŞANLARI GREV TEHDİDİNDE BULUNDU

Öte yandan, Zika virüsüyle alanda mücadele eden kişilerin oluşturduğu bir sendika, Brezilya hükümetinden çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebinde bulundu.

SINTSAUDE adlı sendikanın Genel Sekreteri Sandro Cezar, sivrisinekleri yok etmek için alanda çalışanlara üniforma, güneş kremi, böceksavar sağlanması gerektiğini belirtti.

Bakanlığın taleplerini perşembe gününe kadar karşılamadığı takdirde sendikaya bağlı 7 bin çalışanın greve gideceğini söyleyen Cezar, ulusal bir greve gitmeleri halinde 220 bin sağlık çalışanının daha kendilerine katılacağını ifade etti.

3-4 MİLYON KİŞİ ETKİLENECEK

İlk kez 1947'de Uganda'daki Zika ormanlarında yaşayan maymunlarda görülen Zika virüsü, 1952'de insanlarda da görülmeye başlamıştı. Dünya çapında 2007 yılında, ikisi Uganda'da olmak üzere 14 Zika virüsü vakası bulunuyordu. Bu rakam 2013'e gelindiğinde 200'e çıkmıştı.

Brezilya'da salgın şeklinde ilk kez 2015'in mayıs ayında görülen Zika virüsünü taşıyan sivrisinek türü Aedes'in, Kanada ve Şili hariç Amerika kıtasındaki tüm ülkelerde görüldüğü belirtiliyor. Ateş, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı gibi belirtileri bulunan hastalığın özgün bir tedavisi ve önleyici aşısı bulunmuyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Amerika kıtasında bir yıl içinde 3-4 milyon kişinin Zika virüsünden etkileneceği tahmininde bulunmuştu.

Zika virüsüne karşı bir aşı ya da ilaç bulunmuyor. Sağlık uzmanları, virüsten korunmanın tek yolunun Aedes cinsi sivrisineklere karşı korunmak olduğunu belirtiyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler