Ankara AA- Bitkilerde zararlı ve hastalıklarla mücadele edilerek, verimin, üretimin artırılması amacıyla ruhsatlandırılan ilaçlar, Türkiye'de sinek, hamamböceği, fare gibi ev haşereleri ile mücadele için de kullanılırken, çok etkili maddeler içeren bu ilaçların, tarımda bile kullanımında çok dikkatli olunması gerekiyor.
Tarım ilaçlarının bu tür bilinçsiz ve yanlış kullanımı, en son Niğ'de-Bor'da 3 kişinin yaşamını yitirmesi olayında olduğu gibi vahim sonuçlara yol açıyor. Türkiye'de tarım ilaçlarının ruhsatlandırılmasında, AB ve gelişmiş ülkelere paralel uygulamalar yapılırken, bu ilaçların yanlış ve bilinçsiz kullanımından kaynaklanan zehirlenmelerin, çok ciddi boyutlarda bulunduğu, zehirlenme nedenleri arasında, yüzde 15-20 ile ikinci sırada bulunduğu belirtiliyor.
Niğde-Bor'da yaşanan toplu zehirlenme olayını incelemek üzere Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan inceleme heyetinin içinde yer alan Türk Toksikoloji Derneği Genel Sekreteri Hilmi Orhan, zirai mücadele ilaçlarının hiç eve sokulmaması gerektiğini belirtirken, olayın yaşandığı evin mutfak dolabında, kapağı açılmamış,
"endosülfan" etken maddesi içeren bir şişe tarım ilacı bulunduğunu bildirdi.
Orhan, hastalardan alınan kan, kusmuk ve yiyecek artığı örneklerinde de söz konusu tarım ilacı kalıntısının bulunduğunu söyledi. Tarım ilaçlarının bu tür bilinçsiz kullanımının önlenmesi için, uygulayıcıların eğitilmesi ve sertifika sahibi kişilere ilaç satılması gerektiği yönünde öneride bulunan Orhan, inceleme sonuçlarına ilişkin
hazırladıkları, içinde önerilerini de içeren heyet raporunu, Sağlık Bakanlığı'na ilettiklerini söyledi.
Yanlış ve bilinçsiz ilaç kullanımının çevre kirliliğine de neden olduğuna işaret eden Orhan, "Halen, isteyen kişi, sigara, peynir alır gibi zirai ilaç alabiliyor. Bu tür yanlış kullanımların önlenmesi için, zirai ilaç uygulama kursları düzenlenerek, bu kurslardan sertifika almış kişilere ilaç satışının yapılması yönüne gidilebilir" dedi.
Uzmanlar, bilinçsiz ve yanlış kullanılan tüm maddelerin zehir etkisi yapabileceğine de işaret ediyor. Nitekim Türk Toksikoloji Derneği'nin internet sayfasında, 16. Yüzyıl'ın ilk yarısında yaşamış Paracelsus'un, "Tüm maddeler zehirdir; zehir olmayan madde yoktur. zehir ile ilacı ayıran DOZ'dur" sözüne yer veriliyor.
Öte yandan, tarımda ilaç kullanımında "zihniyet devrimi" gerçekleştirecek yasal düzenleme, bürokratik süreç nedeniyle bir türlü tamamlanamadı.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, 1957'de çıkarılan ve şimdiye kadar önemli bir değişiklik yapılmayan 49 yıllık Zirai Mücadele ve Karantina Kanunu'nu değiştirmek amacıyla, geçen yıl bir taslak hazırlayarak Temmuz ayında görüşe açtı.
Taslak hakkında 30 Temmuz 2005'e kadar görüşlerin bildirilmesi istenmesine karşın, kurumların bu süreye uymaması nedeniyle taslağa bir türlü son şekli verilemedi. En son AB'nin de görüşü alınan taslak,gelecek hafta yapılacak toplantıda değerlendirilecek.
Zirai ilaç kullanımı konusunda önemli sınırlandırmalar getiren taslak ile ilk kez, hatalı ilaç kullanımı nedeniyle yaptırım uygulanması öngörülüyor. Rusya'ya yaş sebze meyve ihracatında yaşanan sorundan sonra, taslakta öngörülen yaptırım ve cezaların artırılmasının gündeme getirildiği belirtiliyor.