HABER

"Zirve müttefiği öfkelendirdi"

LONDRA (İHA) - Avrupa Birliği'nin Kopenhag Zirvesi ve Türkiye'ye üyelik müzakerelerine başlama tarihini görüşmek için 2004 Aralık ayının karara bağlanması bütün Avrupa basını gibi İngiliz gazeteleri tarafından da büyük ilgiyle karşılandı.

Times gazetesi başmakalesinde, "Avrupa Birliği zirvesi kilit önemde bir müttefiği öfkelendirdi" ifadesini kullandı. Gazete, İskandinav ülkelerinin Türkiye'ye yönelik itirazlarını insan hakları konusundaki kaygılarda, Almanya ve Fransa ise daha dar kalıplı şoven ve korumacı görüşlere temellendirdiğini ifade etti.

Gazetenin dünya haberleri sayfalarında ise, ABD Başkanı George W. Bush'un Türkiye lehine müdahale girişimlerinin Avrupa'yı kızdırdığı ve Avrupalı liderlerin bu konunun tümüyle Avrupa'nın kararına kalmış bir şey olduğunu vurguladıkları belirtildi.

Daily Telegraph da, "Avrupa, Bush'un Türkiye'yi alma çağrılarını bir kenara itti" denildi. Gazete İngiltere'nin Avrupa'dan Sorumlu Bakan Yardımcısı'nın, "Üç hafta öncesine kadar Fransa, Türkiye'ye tarih olarak 2008-2009'un verilmesinden bahsediyordu. Bence Jacques Chirac, Türkiye'ye yardım için Boğaz'ı yürüyerek geçti" sözlerini aktardı. Gazetenin başmakalesinde ise, "Türkler kendilerine haksızlık yapıldığını düşünüyor" yorumu yer aldı.

Guardian da başmakalesinde, Türkiye'nin kendisine verilen tarih nedeniyle düş kırıklığına uğradığını belirtti. Gazete, "Türkiye'nin deneyimsiz liderlerinin şanslarını abartıp, kamuoyu önünde büyük konuşarak düşüşün iyice büyük olmasına neden oldukları yorumu da doğru olabilir" dedi.

Gazete iç sayfalarında ise "Düş kırıklığına uğrayan Türkler testi geçmeye ant içti" dedi. Konuya ilişkin analiz yazısında da, "Fransız-Alman güç gösterisi Amerika ve dostlarına yerlerini bildirdi" dendi. Yazıda üst düzey bir Avrupalı yetkilinin, "Amerika'nın anlamadığı şey NATO gibi askeri bir ittifakla, Avrupa Birliği arasındaki fark" şeklindeki sözlerini aktardı.

Financial Times ise, "Türkiye hayal kırıklığını yuttu; Kıbrıs ve Avrupa Birliği'ne üyelik umudu hala canlı" dedi. Gazetenin başmakalesinde AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın reformları sürdürme, Kıbrıs görüşmelerine yeniden başlama ve Avrupa Birliği'nin NATO olanaklarını kullanmasına karşı Türkiye'nin vetosunu kaldırma çağrısı yaptığı belirtildi.

Independent, Türkiye'nin önyargılı olarak nitelediği Avrupalı liderlere öfkeli olduğunu yazdı. Gazeteye İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin "Türkiye'nin güçlü baskı yapmasından bir çokları hoşlanmadı" dediğini aktardı. Gazete Avrupa Komisyonu'nun Fransız üyesi Pascal Lamy'nin de şu sözlerini aktardı:

"Türkiye'yi Avrupa'ya sokmaya çalışmak Amerika'nın klasik diplomasi çizgisidir. Avrupa'nın sınırları ne kadar genişlerse, bu Amerika'nın o kadar işine gelir."

En Çok Aranan Haberler