YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Zirve Üniversitesi'nde, "Sağlıkta Şiddet" Çalıştayı Yapıldı

Zirve Üniversitesi'nde, "Sağlıkta Şiddet" çalıştayı yapıldığı bildirildi.

Zirve Üniversitesi'nde, "Sağlıkta Şiddet" çalıştayı yapıldığı bildirildi.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, Zirve Üniversitesi ve Güneydoğu Uluslararası Sağlık Federasyonu (GÜSAF) işbirliğiyle düzenlenen ve Gaziantep'te saldırı sonucu hayatını kaybeden Dr. Ersin Aslan ve tüm şehit doktorlar anısına saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan çalıştayda, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarına ilişkin neler yapılabileceği konuşuldu.

Çalıştayın açılış konuşmasını Rektör Prof. Dr. Fatih Töremen ve GÜSAF Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Çevik yaptı.

Prof. Dr. Töremen, şiddetin her türlüsüyle sık sık karşıya geldiklerini, bunun cahillik ve eğitimsizlikten kaynaklandığını belirtti.

Maalesef sağlık çalışanlarına yapılan şiddet oranının fazla olduğunu ifade eden Töremen, bu oranın yüksek olmasının temeline inilmesi ve konuya ilişkin çözüm önerileri sunulması gerektiğini vurguladı.

GÜSAF Başkanı Çevik ise eskiden doktorlara saygı duyulurken şimdi doktorların dikkate alınmadığını, çalıştayın gecikmiş bir etkinlik olduğunu ifade etti.

-Bildirge-

Çalıştay sonunda yayımlanan bildirgede, Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın, altyapı yatırımları ve kalite anlayışıyla desteklenerek, halkın ve sağlık çalışanlarının uyum sağlayabileceği bir ivmeyle uygulanması gerektiği belirtildi.

Hasta haklarının yanı sıra hasta sorumlulukları ve sağlık çalışanlarının hak ve sorumluluklarının da yazılması ve bunların medyada ve hastanelerde yazılı ve görsel olarak sunulması gerektiği ifade edilen bildirgede, şunlar kaydedildi:

"Her bir sağlık biriminde uluslararası iş güvenliği standartlarına uygun güvenlik kriterlerinin belirlenmeli ve tizilikle uygulanması gözetilmelidir. Kamu yöneticilerinin ve özellikle sağlık politikalarını belirleyen siyasetçilerin, sağlık kamu hizmeti yapmakta olan sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti kınayan cümlelerle halkı uyarmaları yararlı olacaktır. Sağlık çalışanlarının çalışma ve nöbet şartlarıyla mesai saatlerinin yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.

Hasta memnuniyetinin yanı sıra, çalışan memnuniyeti de sağlıkta kalite ölçümünde önemli bir kriter olarak belirlenmelidir. Sıklıkla sorunlara neden olan sevk zincirindeki aksaklıklar giderilmeli ve kriterler çok net belirlenmeli, sağlık yöneticileri ve siyasiler sevkler konusunda hekime müdahil olmamalıdır. Medyanın kitle eğitimindeki rolü nedeniyle, şiddeti önlemeye yönelik eğitsel yayınlar yapılmalı, hekimliğin insanın sağlıklı yaşam hakkına hizmet eden kutsal bir meslek olduğu, diyanet kurumundan da yardım alınarak anlatılmalıdır.

Bildirgede ayrıca sağlık kurumlarında yaşanılabilecek iletişim aksaklıkları, bilgi eksikliği, yanlış anlama ve anlaşılmalardan kaynaklanan problemleri çözmek üzere ombudsmanlık görevi üstlenecek bağımsız denetçilerin veya eğitimli uzman ara bulucuların istihdam edilmesi, sağlıkta şiddet karşısında sivil toplum kuruluşlarının söz ve eylem birliği yapması gerektiği kaydedildi.

Muhabir: Sevil Çelik

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler