HABER

"Zıtlaşma sonuç vermez"

ANKARA (İHA) - Yeni Türkiye Partisi (YTP) Genel Başkanı İsmail Cem, İş Güvencesi Yasa Tasarısı için işçi kesimiyle işveren kesiminin uzlaşmasını istediklerini söyledi. Cem'in talebi Türk-İş tarafından kabul görmedi.

YTP Genel Başkanı İsmail Cem, İş Güvencesi Yasa Tasarısı konusunda görüşlerini iletmek üzere Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral'i ziyaret etti. Ziyarete YTP Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Gemici de katıldı. Görüşmenin ardından bir açıklama yapan Meral, İsmail Cem'in, Yeni Türkiye Partisi Genel Başkanı olarak ilk ziyaretini kendilerine yaptığını belirterek, bundan büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti. İş Güvencesi Yasa Tasarısı için 210 milletvekilinden imza aldıklarını ve bu milletvekilleri arasında Yeni Türkiye Partisi milletvekillerinin bulunduğunu belirten Meral, tasarı için imza veren Grup Başkanvekilleri arasında YTP Grup Başkanvekili'nin de bulunduğunu söyledi. Tasarının işverene getirdiği tek kuruşluk külfet bulunmadığına dikkat çeken Meral, işveren kesiminin bu kadar yüksek sesle konuşmasından rahatsız olduklarını söyledi. TOBB ve TÜSİAD Başkanlarının, daha önce yaptıkları açıklamalarda tasarının çıkmasını istedikleri yönünde görüş bildirdiklerini hatırlatan Meral, küçük işyeri sahiplerinin ve kaçak işçi çalıştıran işverenin tepkisi nedeniyle bu görüşlerin değiştiğini öne sürdü.

YTP Genel Başkanı İsmail Cem ise bütün özgürlüklerin ve hürriyetlerin bir bütün olduğunu vurgulayarak, "Bizim anlayışımız bunların içinde bir ayrım yapılmamasıdır" diye konuştu. Sendikal özgürlükler çerçevesinde sendikal özgürlüğü zedeleyici bazı uygulamaların mutlaka durdurulması gerektiğini savunan Cem, çalışanlar için bazı güvencelere ihtiyaç duyulduğunun kesin olduğunu ifade etti.

UZLAŞMA İLE SORUNUN ÇÖZÜMÜ Cem, YTP olarak yaklaşımlarının, ekonominin iki temel unsuru olan işveren ve işçi kesimlerinin uzlaşması ile sonuç almak olduğunu belirtti. Bu iki temel unsurun zıtlaşmalarının geçmişte hiçbir sonuç vermediğini hatırlatan Cem, "Bizim yaklaşımımız bir uzlaşma ile bu sorunun çözümlenmesidir. Uzlaşısızlığın Meclis'e yansıyıp yeni uzlaşmazlıklara yol açmamasıdır. Bugün karşımızda uzlaşmazlık gibi gözüken meselenin bir uzlaşmaya dönüştürülmesi ve bir uzlaşı metninin siyasete aktarılmasıdır" diye konuştu. Cem, üretim ve istihdamda ciddi meselelerin yaşandığı bu dönemde sorunun uzlaşmayla çözülmesini ve Yasa'nın hem işçi hem de işveren kesimine olumlu katkı olarak yansımasını umduğunu belirtti. Türk-İş'in, temsil ettiği işçilerle beraber son iki yılda Türkiye'nin menfaatini en önde tuttuğunu vurgulayan Cem, "Bizim işçimiz üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmiştir. Türkiye hassasiyetini herşeyin üstünde tuttukları için kendilerine teşekkür borcumuz vardır" dedi. Cem, basın mensuplarının sorularını cevapsız bırakırken, Cem'in tavrı açıklamanın yapıldığı salonda bulunan bazı sendika başkanlarının tepkisini topladı.
Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral, Cem'in taleplerini nasıl karşıladığı yönündeki soru üzerine, "Sayın Genel Başkan 'işverenle bu konuyu oturup bir kez daha görüşme imkanınız var mı?' diye sordu" şeklinde konuştu. Bu tasarının daha önce iki kesim tarafından kabullenildiğini hatırlatan Meral, bugünse işveren kesiminin, İş Güvencesi Yasa Tasarısı'nın İş Yasası ile birlikte gündeme gelmesini istediğini kaydetti. Meral, İş Yasası'nın henüz tasarı halini alıp Bakanlar Kurulu'na bile gelmediğini hatırlatarak, "İşveren kesimi Hükümet'i yönlendirmeyi, Meclis'e baskı yapmayı bir alışkanlık haline getirdi. Lütfen bu alışkanlıktan vazgeçsinler" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler