Zona'nın, sıklıkla 50 yaş sonrasında görüldüğünü ve ilerleyen yaşla birlikte riskinin arttığını belirten uzmanlar, hastalığın, uyuşukluk, kaşıntı ve ağrıyı takiben ciltte ortaya çıkan döküntü benzeri deri lezyonları ile kendini gösterdiğini kaydetti. 60 yaş üzerindeki zona vakalarının yüzde 50'sinde döküntüler iyileştikten haftalar, aylar hatta yıllar sonra da ağrıların devam ettiği ve bu ağrılı duruma "post-herpetik nevralji" adı verildiği belirtildi.
Önceden suçiçeği geçirmemiş olan bir kişi zona hastalığı taşıyan bir kişiyle yakın temasta bulunursa suçiçeği hastalığına yakalanabildiğini kaydeden yetkililer, ancak Zona hastalığını geçirmekte olan bir kimseden direkt Zona hastalığının bulaşmasının söz konusu olmadığını söylüyor. Zona hastalığının şiddetinin, geçirilmiş olan suçiçeğindeki döküntü miktarıyla da doğru orantılı olduğu belirtilirken, sağlıklı yetişkin ve çocuklar ile ilgili veriler, zona hastalığının görülme oranının, aşılanmış kişilerde suçiçeği hastalığını geçirmiş olan kişilere göre daha düşük olduğunu ortaya koyuyor.
Zonadan korunmanın en etkili yolu ise, pek çok hastalıkta olduğu gibi, aşıdan geçiyor. Daha önce suçiçeği geçirmemiş çocuklara veya erişkinlere uygulanan aşı, hem suçiçeği hastalığından ve olası komplikasyonlarından, hem de bu hastalığa bağlı ilerde ortaya çıkabilecek ağır zona vakalarından koruma sağlıyor. 13 yaş altındaki çocuklarda tek doz, 13 yaş üzerindeki bireylerde 1 ay arayla toplam iki doz suçiçeği aşısı ile her iki risk de azalmış oluyor.
İSTANBUL (İHA)