Zonguldak Ramazan İmsakiyesine bakıldığında; 26 Mayıs cumayı 27 Mayıs Cumartesi'ye bağlayan gece saat 03.34'te kalktı. Diyanet sahur vakti ve iftar saatlerine göre en uzun günün haziran ayına denk geliyor olması nedeniyle en uzun gün olan 21 Haziran günü oldukça çetin bir Ramazan günü olacak. En kısa oruç Ramazan’ın ilk günü tutulacak ve iftar her gün biraz daha ileri gidecek.
İL İL ve ZONGULDAK RAMAZAN İMSAKİYESİ İÇİN TIKLAYINIZ
İFTAR'DA SAĞLIKLI BESLENME
Ramazanda uzun süreli açlık, sıvı kaybı, tansiyon ve kan şekerinde düşüklüğe bağlı olarak yorgunluğa neden olabilir.
İftar vakti geldiğinde aniden ağır yemeklere yönelmek, sahura kalkmadan oruç tutmak, bayramın ilk gününde birden aşırı yemek yemek gibi beslenme hataları ramazan ayında ve bayramda size zor anlar yaşatabilir. Memorial Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Duygu İbrişim, ramazan ve bayram süresince mide sağlığınızı korumak için yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi. Oruç tutarken sık karşılaşılan problemler, iftarda ve sahurda birden, aşırı miktarda yemek yenilmesi ve buna bağlı sindirim sorunlarıdır. Uzun süreli açlık, sıvı kaybı, tansiyon ve kan şekerinde düşüklüğe bağlı olarak yorgunluğa neden olabilir. Midede ağrı, yanma ve kabızlık bu dönemde en sık yaşanan şikayetlerdir.
Ara vererek yemek yiyin
Yemeğe bir bardak su ve bir kase çorba ile başlamak en iyi yöntemdir. Sulu yumuşak gıdalar oruç sonrası sıvı ihtiyacını karşılar ve mideyi rahatlatır. Çorbadan sonra yemeğe birkaç dakika ara vermek açlık ve yorgunluk duygusunu azaltır. O zaman da her şeyden hızlıca ve bol miktarda yeme isteğini baskılamak kolay olacaktır.
İftar sofrası çok çeşitli olmasın
Çorba sonrasında etli veya zeytinyağlı bir sebze yemeği ya da haşlama, buğulama veya ızgara et (kırmızı et, beyaz et veya balık) yanında haşlama sebzeler yenilebilir. Ekmek çok fazla miktarda olmadıkça hem doyurucu hem de hazmı kolaylaştırıcıdır. Makarna, pilav ve hamur işlerini az miktarda tüketin ve her iftarda masada bulundurmayın. Kompostolar, mevsim salataları, yoğurt, ayran ve cacık iftar sofralarının çok sağlıklı tamamlayıcılarıdır. Yemeklerin yavaş yenmesi ve iyi çiğnenmesi hem doymanızı kolaylaştırır, hem de sonrasında midede dolgunluk, ağrı, şişkinlik sorunlarını önler.
Yemek planını tokken yapın
İftar alışverişini günün sonunda iyice aç olduğunuz bir zamanda yapmayın. Bu, her şeye daha çok özenmenize ve iştahınızın iyice açılmasına neden olur. Bir sonraki günün yemek planını bugünkü iftardan sonra yani karnınız tokken yapın.
Ramazan ayının anlamı
Ramazan ayında tutulacak olan oruçlar sadece bedenin aç bırakılması olarak görülmemelidir. Tutulan oruç ile yaşanacak açlık sayesinde insanlar yoksul insanların halini daha iyi anlar. Böylece onlara karşı daha fazla yardım eder. Oruç ile yaşanan açlık aynı zamanda Allah’ın sunmuş olduğu nimetlerin de kıymetinin anlaşılmasını sağlayarak, şükür edilmesini sağlar.
Merhamet duygularının geliştiği bu mübarek ayın başlangıcı rahmet, ortası mağfiret ve sonu da cehennem ateşinden kurtuluştur. Ramazan ayında Allah, Müslümanların gündüzleri oruç tutmasını farz kıldı. Geceleri de ibadet edilmesini nafile kıldı. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) ‘’ Bir kimse inanarak ve sevabını yalnızca Allah’tan bekleyerek, Ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır.’’ buyurmuştur. Bu sözü ile de orucun ne kadar çok önemli olduğu vurgulanmıştır. Yine oruç tutanlar ile ilgili olarak da ‘’Oruç tutanın duası reddedilmez.’’ demiştir.
Oruca Ne zaman ve Nasıl Niyet Edilir?
Orucun sahih olması için niyet etmek şarttır. Niyetsiz oruç makbul değildir. Ramazan orucuna, akşamdan itibaren kuşluk vaktine kadar niyet edilebilir. Şöyle ki normal olarak oruca, sahur yemeğini yedikten sonra niyet edilir. Ancak sahurda uyanamayıp yeme içme zamanının bittiği imsak vaktinden sonra kalkan bir kimse, güneş doğmus olsa bile, kuşluk vaktine kadar o günün orucuna niyet edebilir. Yeter ki, imsak vaktinden sonra orucu bozacak bir şey yapmasın. Sahura kalkmak istemeyen bir kimse, akşamdan sonra yarının orucuna niyet edebilir, geceleyin kalkıp tekrar niyet etmesi gerekmez.
Ramazan ayında tutulamayan orucu, başka günlerde kaza ederken niyetin geceleyin «tan yeri ağarmadan önce» yapılması gerekir. Keffaret oruçları da böyledir. Bu oruçlara imsaktan sonra niyet edilmez.
Ramazan Pidesi Tarifi İçin Malzemeler
6 su bardağı un (200 ml bardak kullandık),
1 paket instant maya (10 gr),
Aldığı kadar ılık su,
1 yemek kaşığı dolusu toz şeker,
1 çay kaşığı tuz,
2 yemek kaşığı sıvı yağı.
Üzeri İçin:
1 yemek kaşığı su,
1 adet yumurta sarısı,
1 yemek kaşığı çörek otu
1 yemek kaşığı susam.
Orjinal Ramazan Pidesi Yapılışı
Bir kaba elediğimiz unu alalım. Üzerine mayayı, şekeri, tuzu ve sıvı yağı koyalım. Ilık suyu azar azar ilave edip ele yapışmayan yumuşak kıvamlı bir hamur yoğuralım. Hamuru hafif un serptiğimiz tezgahta kıvamını alana kadar 12-15 dakika yoğuralım. Pide hamurunu yağlanmış temiz bir kaba alıp üzerini streç ile örtelim. Hamuru oda sıcaklığında 60-70 dakika mayalandıralım. Mayalanan hamuru tekrar 10 dakika daha yoğurup 2 eşit parçaya bölelim. Her iki parçayı ayrı ayrı hafif unlanmış tezgahta merdane yardımıyla 5 mm kalınlığında açalım. Pide hamurlarını resimdeki gibi şekillendirelim. Hazırladığımız pideleri 20-25 dakika daha oda sıcaklığında bekletelim. Mayalanan hamurun yüzeyinde bıçağın kör ucu ile çapraz ve paralel şeklinde kesikler atalım. Bir kaseye yumurta sarısını ve suyu koyup çırpalım. Sonra pide hamurunun üzerine fırça veya kaşık ile yumurta sarısını sürelim. Daha sonra pidelerin üzerine çörek otu ve susam serpelim. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 12-15 dakika pişirelim.
Orjinal Ramazan Pidelerimiz servise hazır.