YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Zonguldak'ta, Metal İşleme Firmalarına 'tehlikeli Atık' Uyarısı

Zonguldak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, il genelinde faaliyet gösteren metal kesme ve işleme firmalarını,...

Zonguldak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, il genelinde faaliyet gösteren metal kesme ve işleme firmalarını, 'Çevre Denetim Yönetmeliği' gereği uymak zorunda olduğu hususlar konusunda yazıyla uyardı.

Zonguldak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, il genelinde çelik konstrüksiyon, boru-profil, saç dilme ve kesme makineleri imalatı, makine yedek parçaları imalatı gibi metallerin fiziki ve mekanik yüzey işlem ve şekillendirilmesi yapılan toplam 32 tesis bulunduğu belirtildi. Ayrıca, metal kesme işlemi esnasında metalin aşırı ısınmasını engellemek için bor yağının kullanabileceği ve oluşan demir talaşları bor yağı ile konta mine olabileceğinin yetkililerce belirtildiğine dikkat çekildi.

Söz konusu firmalara yapılan uyarıda; "05 Temmuz 2008 tarihli ve 26927 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Atık Yönetimi Genel Esaslarına İlişkin Yönetmeliğin Ek-4 Atık Listesine göre, 12 01 20 kodlu atık olarak sınıflandırılan ve tehlikeli atık haline gelmesi kuvvetle muhtemel (M) İşaretli) bu atığın tehlikeli olup olmadığının belirlenmesi amacıyla, söz konusu yönetmeliğin Ek-III/B'sinde yer alan eşik konsantrasyon değerlerine göre atığın analizinin yapılması gerekmektedir. Analizi için numunelerin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nce veya bakanlığımızdan numune almaya yeterlilik almış olan laboratuvarlarca alınarak TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'ne gönderilmesi sağlanmalıdır. Analiz sonucuna göre atığın 'tehlikesiz atık' çıkması durumunda; 17 Haziran 2011 tarih ve 27967 sayılı 'Bazı Tehlikesiz Atıkların Geri Kazanım Tebliği' kapsamında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından belgelendirilmiş 'Tehlikesiz Atık Toplama Ayırma Tesislerine' verilmesi gerekmektedir." denildi.

Tehlikeli atık olarak çıkması durumunda ise; atıkların fabrika sınırları içinde tesis ve binalardan uzakta etrafı çevrili, tabanının beton, çatısının yangına dayanıklı, kapısının kilitlenebilir bir depoda geçici depolanması, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan 'Tehlikeli Atık Taşıma Lisans' almış bir araçla lisanslı bir tesise gönderilmesi, atık transferi esnasında düzenlenen Ulusal Atık Taşıma formlarının çevre ve şehircilik Müdürlüğü'ne sunulması, Çevre Bilgi Sistemi'nden kullanıcı adı ve parolanın temin edilerek 'Atık Beyan Formu'nun her yıl takip eden yılın en geç Mart ayı sonuna kadar bir önceki yıla ait bilgileri içerecek şekilde doldurulması gerektiği bildirildi.

Açıklamanın sonunda, yönetmelikte belirtilen hususlara uymayan firmalara, 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun 20/r maddesine göre, 282 bin 732 TL para cezası işlemi uygulanacağı konusunda uyarı yapıldığı belirtildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler