Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) maden ocağında 17 Mayıs 2010'da meydana gelen ve 30 madencinin hayatını kaybettiği grizu patlamasıyla ilgili 28 sanığın yargılanmasına devam edildi.
TTK Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağının eksi 540 kodunda Yapı-Tek firmasınca yürütülen galeri açma işi sırasında meydana gelen grizu patlamasında 28 işçi ve 2 mühendisinin ölmesi, 11 kişinin yaralanmasıyla ilgili Zonguldak 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasına, tutuksuz yargılanan 28 sanıktan 23'ü ile mağdur aileler ve avukatları katıldı.
Mahkeme heyeti, duruşmada daha önce hazırlanan bilirkişi raporunda elektrikçi bilirkişi olan Cengiz Evren'i tanık sıfatıyla dinledi.
Evren, duruşmada verdiği ifadesinde, grizu patlamasından 29 gün sonra olay yerine elektrikçi bilirkişi olarak girdiğini belirterek, ocakta yaptığı incelemede patlamanın elektrik aksamından kaynaklandığına dair herhangi bir emare görmediğini ve raporunu da buna göre hazırladığını söyledi.
Mahkeme heyeti daha sonra bazı sanık ve tanıkları dinledi.
Sanık avukatlarından Asuman Yılmaz, Ankara 13. İş Mahkemesi Hakimliği'ne hitaben rapor hazırlandığını belirterek mahkeme heyetine sundu. Bunun üzerine mağdur avukatlarından Ünal Demirtaş da sunulan raporun, diğer bilirkişi raporlarını tamamen değiştiren bir rapor olduğunu belirterek, kabul etmediklerini söyledi.
Bu arada eski bilirkişi raporlarında ise "TTK'nın yüzde 30, Yapı-Tek firmasının da yüzde 70 kusurlu olduğu" ifade edilirken, Ankara 13. İş Mahkemesi Hakimliği'ne hitaben hazırlanan raporda ise "TTK'nın yüzde 70, Yapı-Tek firmasının ise yüzde 30 kusurlu olduğu" belirtildiği öğrenildi.
Mahkeme sırasında grizu patlamasında yaşamını yitiren maden mühendisi Ramazan Yavuz'un annesi Hatice Yavuz, ayağa kalkarak, "Mahkeme salonunda herkes suçsuzsa ölen 30 kişinin hesabını kim verecek. Ben bir anneyim. Çocuğumun mürüvvetini göremedim. Geçen duruşmadan çıktıktan sonra benim diğer çocuğum baygınlık geçirdi" diye tepki gösterdi.
Mahkeme heyeti, yeni bilirkişi raporunun hazırlanmasına karar vererek, duruşmayı erteledi.
Patlamada yaşamını yitiren madencilerin aileleri adliye çıkışında, davanın sonuçlanmamasına tepki gösterdi.
TTK Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağının eksi 540 kodunda 17 Mayıs 2010'da meydana gelen grizu patlamasının ardından taşeron olarak galeri açma işini yürüten firmanın 30 çalışanından haber alınamamıştı. TTK ekipleri, 20 Mayıs 2010'da kurtarma kafesine yaptıkları donanımla eksi 540 koduna inmeyi başarmış, 28 cenaze yer üstüne çıkarılmıştı. Engin Düzcük ve Dursun Kartal'ın cesetlerine ise faciadan 8 ay sonra ulaşılmıştı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz