YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Zor Tanı Konulabilen Akciğer Tansiyonu Ölümlere Yol Açabiliyor

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç....

Zor Tanı Konulabilen Akciğer Tansiyonu Ölümlere Yol Açabiliyor

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Güngör, akciğer tansiyonunun zor tanı konulması nedeniyle insanların yaşamını kısıtlayarak ölüme neden olabileceğini belitti.

ADÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Güngör, akciğer tansiyonu (Pulmoner Arteriyal Hipertansiyon) hakkında bilgiler verdi. Güngör, vücutta dolaşan kirli kanı oksijenlenmek üzere sağ kalpten akciğerlere getiren pulmoner arter ismi verilen damarlarda, kan basıncının artması sonucu ortaya çıkan hastalığa Pulmoner Hipertansiyon hastalığı isminin verildiğini belirterek pulmoner arteriyal hipertansiyonun nadir görülen bir hastalık olmasına karşın özellikle zor tanı konulması nedeniyle insanların yaşamını kısıtlayarak ölüme neden olabileceğini ifade etti.

Yrd. Doç. Dr. Hasan Güngör, PAH belirtilerini çabuk yorulma, nefes darlığı, baş dönmesi, bayılma, göğüste sıkışma hissi, göğüs ağrısı, çarpıntı, bacaklarda şişmenin oluşması olarak belirterek “PAH hastalarının en kısa sürede tedaviye başlamaları için hastalık tanısının en erken sürede konulması gerekmektedir. Ama başlangıçta görülen belirtiler hastalığa özel olmadığı için tanı konulması gecikebiliyor. Hastanın öyküsü ise şüphelenmek ve tanı koymak için önem arz ediyor. Tanı koymak için kardiyoloji, göğüs hastalıkları, romatoloji, radyoloji ve nükleer tıp uzmanlarının ortaklaşa çalışması gerekmektedir. Pulmoner Arteriyel Hipertansiyon tanısı bir kez konulduktan sonra hastalığın hangi evrede olduğunun da belirlenmesi gerekir. Birinci evrede genellikle hastalık mevcuttur ancak henüz teşhis edilememiştir. İkinci evrede hastalarda çabuk yorulma gözlenir ve şanslıysa teşhisi konulmuştur. Üçüncü evrede ise hastalık artık tam anlamıyla kendini hissettirir ve nefes darlığı da eklenir. Ayrıca hasta bu dönemde, kendi ihtiyaçlarını karşılayamaz. Hastalığın son evresinde ise hastalık en şiddetli halini gösterir. Bu dönemde, hasta istirahat halinde bile pek çok belirtiyi yoğun bir şekilde hissetmektedir. Bu evrede tek çare ise uygun bir kalp-akciğer naklidir.” dedi.

Avrupa'daki tanıma göre toplumda 10 bin kişiden 5 kişide görülen hastalıklardan birinin Pulmoner Arteriyal Hipertansiyon hastalı olduğunu vurgulayan Güngör, “Hastalık, adında ‘hipertansiyon’ terimini taşıması nedeniyle kamuoyunda da yüksek tansiyon ile karıştırılmakta ve ciddiyeti yeterince algılanamamaktadır. Bu hastalığın tedavisi ve takibi hem zahmetli hem de ilaçlar çok pahalı olduğu için zaman zaman sıkıntı oluşturabiliyor” şeklinde konuştu.

Güngör, ülkemizde Pulmoner Hipertansiyon hastaları ve hasta yakınları tarafından Pulmoner Hipertansiyon Hasta Derneği’nin 2008 yılında kurulduğunu, derneğin hastaların doğru tedaviye ve ilaca ulaşmada bilinçlenmesi ve durumu kabullenip bu hastalıkla yaşamayı öğrenmesi konusunda aktif yardımları olduğunu belirtti. Güngör, “Ege Üniversitesi’ndeki ihtisasım süresince Pulmoner Arteriyal Hipertansiyon konusunda ciddi araştırmalar ve tedaviler yapan Prof. Dr. Sanem Nalbantgil’in ekibinde bu hastalık ile yakından ilgilendim ve eğitim aldım. Bu konuda halen araştırmalar yapan bir hekim olarak Aydın bölgesindeki tüm kardiyologlarla yakın temas halinde çalışıyoruz ve Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Kliniği’nde PAH tanısı, tedavisi ve takibini başarı ile yapıyoruz. En son 1 hafta önce skleroderma isimli romatizmal hastalığı olan ve akciğer atar damar basıncı çok yüksek olan 2 hastamızda buhar şeklinde verilen iloprost ile hastalarımızın kliniğinde önemli bir düzelme sağladık. Özellikle son dönemde ülkemize gelmeye başlayan ambrisentan etken maddeli yeni ilacın hem ağızdan alınabilmesi hem de yan etkilerinin daha az olması nedeniyle buhar şeklinde alınan iloprost ile yalnız veya birlikte verilmesi ile elimiz daha da güçlenmiştir. Amacımız bu nadir hastalığa karşı halkımızı ve hekimlerimizi bilinçlendirip etik değerler dahilinde doğru ve etkin tedaviyi yapmaktır” diyerek sözlerine son verdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler