ADANA (İHA) - Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşanan töre cinayetleri ve intihar vakalarının sebebinin zorla yapılan evlilikler olduğu belirtildi.
Ruh ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Psikyatrist Dr. Ayhan Güler, töre cinayetleriyle ilgili adliye ve hastane kayıtlarına dayanarak yaptığı araştırmada ilginç sonuçlara ulaştı.
Töre kurbanlarının hep tekrar eden acı hikayelerinin, sadece adı farklı birer kahramanları olduğu kaydedilen araştırmada, bir çok genç kızın, törelere karşı çıktıkları için kurşunlandığı, traktörle ezildiği, nehre atıldığı ve kızgın şişlerle "ibret olsun" diye katledildikleri vurgulandı. Araştırmada, "Doğu ve Güneydoğu'nun çeşitli illerinde zorla yapılan evlilikler can almayı sürdürüyor. Yapılan tespitlere göre, sadece Muş ilinde son 6 ay içerisinde 28 genç kız, zorla evlendirilmek istenmeleri nedeniyle intihar etmiştir. Bir genç kız ise intiharı göze alamayarak, Muş Valiliği'ne sığınmıştır. İstemedikleri kişilerle evlendirilen genç kızların gözü kararıyor ve her türlü intihar yolunu denemekten kaçınmıyor. Buna örnek verecek olursak, geçtiğimiz yıl Siverek'te bir genç kız, temin ettiği el bombasını karnında patlatarak yaşamına son verdi. Bütün bunlara rağmen aileler, zorla yapılan evliliklerden kaçan kızlarını, "Töreye karşı geldi" diye infaz etmeye devam etmektedir" denildi.
Töre cinayetlerinin temelinde zorla yapılan evliliklerin yattığı vurgulanan araştırmada, bunların önlenmesi için, Güneydoğu'da yaygın olan bedel ve beşik kertmesi gibi uygulamalara son verilmesi gerektiği kaydedildi.
Dünyada ise her gün yaklaşık bin kişinin intihar ettiği ve bu vakaların, dünyada meydana gelen tüm ölümlerin yüzde 0.4 ile 0.9'unu oluşturduğu bildirildi.
Yapılan araştırmalar, her gün bin kişinin intihar ettiği dünyada bu tür ölüm vakalarının erkeklerde, kadınlara oranla 4 kat daha fazla yaşandığını ortaya çıkardı.
Araştırmalara göre; kadınlardan daha çok intihar ettiği saptanan erkekler, intiharı gerçekleştirirken asılma, kendini silahla vurma gibi şiddetli metotlar seçiyor. Kadınlar ise çoğunlukla ilaç ve boğulma yöntemini tercih ediyor. Etnik gruplar ve azınlık konumunda olanlar birbirlerine daha bağlı olduklarından bu tür vakalara daha az rastlanırken, göçmenlerin henüz ortama alışamadıkları için daha fazla intihar ettikleri belirtiliyor.