İSTANBUL (İHA) - Zorlu Enerji'nin, Osmaniye'nin Bahçe ilçesinde kuracağı Türkiye'nin en büyük rüzgar enerji santrali (RES) projesinde GE Energy ile anlaşmaya varıldı.
GE Energy CEO'su John Krenicki ile bir araya gelen Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, Zorlu Enerji'nin Türkiye, Rusya ve İsrail'deki doğalgaz santrallerinden sonra Osmaniye'de kuracağı 135 megavat kurulu güce sahip Türkiye'nin en büyük rüzgar enerji santrali projesinde GE Energy ile işbirliği yapılacağını açıkladı. Projede, GE Energy tarafından yeni geliştirilen 2500 kilovatsaatlık 52 adet rüzgar türbininin kullanılacağını belirten Ahmet Zorlu, hedeflerinin RES'lerde 2010 yılına kadar 2 milyar kilovatsaat yıllık üretime ulaşmak olduğuna işaret etti. Ahmet Zorlu, yenilenebilir enerji yatırımlarının önümüzdeki yıllarda öncelikli olacağını söyleyerek, hidrolik ve jeotermal santral projelerine hız vereceklerini belirtti.
GE Energy CEO'su John Krenicki ise, yenilenebilir enerjide Türkiye pazarında Zorlu ile büyümekten mutlu olduklarını, bu işbirliğini yeni RES projelerinde de sürmeyi amaçladıklarını söyledi. Krenicki, santralde kullanılacak rüzgar türbinlerinin yüksek enerji verimliliği ve ulusal şebeke ile uyumlu olma özellikleri taşıdığını kaydetti.
Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürü Salim Arslanalp, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, Osmaniye'nin Bahçe ilçesinde kurulacak rüzgar santralinin yılda yaklaşık 500 milyon kilovatsaat elektrik üreteceğini söyledi. Arslanalp, 2009 yılı sonuna kadar bölgede 245 megavat kurulu güce ulaşmayı hedeflediklerini belirtti. Yeni sahalarla da ilgilendiklerini ifade eden Arslanalp, "Hedefimiz 2010'da 600 megavat kurulu güç ve 2 milyar kilovatsaat yıllık elektrik üretimi" dedi.
Toplantıya Zorlu Holding ve Zorlu Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Olgun Zorlu, Zorlu Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Selen Zorlu Melik, Zorlu Enerji Yönetim Kurulu Üyesi ve Grup Başkanı Murat Sungur Bursa ile Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürü Salim Arslanalp da katıldı.
Türkiye'nin en büyük rüzgar santralinde kullanılacak kule yükseklikleri 85 metre, rotor çapları yaklaşık 100 metre olan rüzgar türbinleri, SCADA (Supervisory Control And Data Acquisition) sistemiyle kontrol ediliyor. Türbinler, kurulacak bir yükseltici merkez üzerinden 154 kilovat ulusal şebekeye bağlanacak.