HABER

Zorunlu eğitim 13 yıla çıkıyor

Milli Eğitim Şurası’nın üçüncü gününde zorunlu eğitim süresinin lise dahil 13 yıla çıkarılması komisyon kararı olarak benimsendi.

Zorunlu eğitim 13 yıla çıkıyor

ANKARA (ANKA) – Kızılcahamam’da devam eden 18'nci Milli Eğitim Şurası'nda, zorunlu eğitim süresinin lise dahil 13 yıla çıkarılması, ortaöğretimde sınıf geçme yerine ders geçme sistemi getirilerek okulu erken bitirme olanağı verilmesi, haftalık ders saatlerinin azaltılarak teneffüslerin süresinin uzatılması konuları komisyon kararı olarak benimsendi.

Zorunlu eğitimin süresinin tartışıldığı komisyonda 8 yıllık zorunlu eğitim ile ilgili olarak, “Gelişim özellikleri bakımından farklı düzeylerdeki öğrencilerin bir arada bulunmasının ortaya çıkardığı pedagojik sorunların ortadan kaldırılması için ilköğretim okullarında 8 yıllık zorunlu eğitim, öğrencilerin yaş ve gelişim özellikleri dikkate alınarak kademelendirilmeli. Fiziksel mekanlar bu kademelere göre öğrencilerin ayrı alanlarda eğitim görmelerini sağlayacak biçimde bölümlendirilmeli” önerisi kabul edildi. Komisyon ayrıca, zorunlu eğitimin süresinin lise dahil 13 yıla çıkarılması kararı da aldı.

-DERS SAATLERİ AZALACAK TENEFÜS SÜRESİ ARTACAK-

Ortaöğretimde haftalık ders saatlerinin azaltılması, tenefüslerin uzatılması, ortaöğretimde sınıf geçme yerine ders sistemi getirilerek okulu daha erken bitirmeye imkan sağlanması gibi konularda komisyonca görüş birliğine varıldı.

-KIZLAR İÇİN POZİTİF AYRIMCILIK BENİMSENDİ-

Kız öğrencilerin okullaşma oranlarının arttırılamsı için de komisyonda kararlar alındı. Kız öğrenciler için “Ortaöğretime devamlarına ilişkin teşviklerin artırılması, yeni yatılı liseler açılması ve kız çocuklarının okula erişimi için pozitif ayrımcılık yapılması” benimsendi.

-SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİK-

Komisyonda sözleşmeli öğretmenlik uygulaması yönünde yapılan çalışma gerginliğe yol açtı. Kamu Personeli Seçme Sınavı’nın da gündeme geldiği komisyonda sınav ile ilgili olarak, "Öğretmenlik mesleğiyle ilgili genel kültür sorularının yanında mezun oldukları özel alanlarla ilgili sorular da yöneltilmesi” kararı benimsendi.

Komisyonda öğretmenlerin istihdamında kullanılan kadrolu, sözleşmeli ve ücretli gibi farklı uygulamaların kaldırılarak tek bir istihdam modeline geçilmesi ve personelin kademeli olarak sözleşmeli hale getirilmesi de kabul edildi. Bu kararın verilmesinin ardından Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ile Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Mehmet Küçük arasında tartışma yaşandı. Koncuk, “Tüm öğretmenlerin sözleşmeli hale getirilmesi uygulamasını kabul etmeyeceklarini” belirtti. Komisyonda dün tartışılan “Milli Güvenlik dersi müfredatı yenilenmeli, derse branş öğretmenleri girmeli” önerisi, “Milli Güvenlik dersi müfredatı yenilenmesi ve derse öğretmenlerin girmesi için yasal düzenleme yapılması” şeklinde değiştirildi.(ANKA)

En Çok Aranan Haberler